Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z miętą

Groszek strączkowy z miętą

Składniki: 1 kg młodziutkiego groszku w strączkach 6-7 gałązek mięty ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej zielonej mięty łyżeczka soku z cytryny łyżeczka miodu Sposób wykonania: Miętę zalać wodą, dodać miód, sól oraz sok z cytryny po czym gotować około 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjąć mięte a wrzucić groszek…

Miętówka

Składniki: 1 cytryna 400 ml wody 1 łyżeczka cukru 3 gałązki mięty 450 ml spirytusu Sposób wykonania: Sparzoną cytrynę obrać ze skórki.Następnie wodę zagotować z dodatkiem cukru.Mięte i skórkę włożyć do gąsiora i zaleć je spirytusem oraz syropem.Odstawić przykryte na 6 dni.W trakcie uzupełniać przegotowaną wodą aby był zawsze około 1 litra płynu.Po 6 dniach…

Miętowe orzeżwienie

Latem gdy mamy świeżą miętę przygotowanie orzeżwiającego napoju jest bardzo proste. Ten jest o niebo lepszy niż te wszystkie sklepowe soki. Mój synek bardzo lubi miętę i z ochotą pije ją także w wersji z jabłkiem.

Składniki:
• listki świeżej mięty 1 garść
• sok z jabłek bez cukru 1 litr

Sposób przyrządzenia:
W dużym szklanym dzbanku zaparzamy miętę – tak aby było jej około 1 litra. Studzimy i dolewamy sok jabłkowy. Mieszamy.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa