Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z miętą

Zielony groszek z pancettą i miętą

Składniki: 500 g zielonego groszku 1 łyżką oliwy 100 g pancetty garść liści mięty 25 g masła sól pieprz Sposób wykonania: Groszek ugotować w wodzie (około15minut) W między czasie pokroić w kostkę pancette i smażyć na rozgrzanym oleju około 4 minut, aż zbrązowieje. Następnie  dodać groszek miętę oraz masło. Dokładnie wymieszać, zdjąć z ognia i…

Pasta z mięty

Składniki: 1 szkl. liści arcydzięgla 1 szkl. liści mięty łyżka soku z cytryny ćwierć łyżeczka startej skórki 2-3 łyżki gęstego majonezu 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych Sposób wykonania:  Liście mięty i arcydzięgla zmiksować razem z orzechami, sokiem i skórką z cytryny. Następnie dodać majonez i całość dokładnie wmieszać.

Arabska herbata z miętą

Składniki: 4 łyżeczki czarnej herbaty 1 pęczek świeżej mięty 4-8 łyżeczki cukru 12 migdałów Sposób wykonania: Miętę utrzeć razem z cukrem po czym dodać herbatę i całość zalać wrzącą wodą i odstawić na około 5 minut. Po tym czasie przecedzić herbatę przez sitko i przelać do szklaneczek. Wrzucić jeszcze do każdej po kilka migdałów.

Wódka miętowa

Składniki: 100 g suszonej mięty 2,5 l spirytusu 4 szkl. wody 4 szkl. cukru Sposób wykonania:  Miętę zalać spirytusem i odstawić na 2-3 tygodnie po czym wódkę przecedzić i zlać a wodę zagotować  dwukrotnie z dodatkiem cukru i wymieszać z wódką. Przez gazę przecedzić całość do słoja, który szczelnie zakręcić i odstawić na kilka tygodni…