Składniki: 3/4 szklanki ryżu 2 łyżki mąki 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 kurczaka pokrojonego w małe kawałki 1/4 szklanki oliwy 1 posiekana cebula 1 duży pomidor, sparzony, obrany, pokrajany w kostkę 1 łyżeczka cukru 1/4 łyżeczki tymianku lub majeranku 1,5 szklanki rosołu lub wody z kostką rosołową posiekana zielona pietruszka Sposób przyrządzenia: Kawałki…
Tag: z mięsem
Baranina
Zwyczajna barowa pieczeń
by marek • • 0 Comments
Ociągnąć pieczeń z tłuszczu, namoczyć na godzinę w zimną wodę, następnie zbić dobrze, naszpikować trochę cebulą, natrzeć solą, włożyć w rondel, podłożyć masła lub słoniny, wlać parę łyżek wody i niech się piecze, polewając ją od czasu do czasu. Gdy już jest upieczona i zrumieniona, zebrać z wierzchu tłustość, podlać trochę wodą lub śmietaną, obsypać…
Półmięsne
Kapusta włoska nadziewana
by marek • • 0 Comments
Obrać z liści, przerznąć na 4 części, zagotować w solonej wodzie, wycisnąć z wody, nałożyć miedzy liście farszu, jak na pierogi z gotowanego mięsa lab surowego jak na kołduny, owiązać nitką każdy kawałek, ułożyć w rondel, podlać bulionem i dusić do miękkości. Na wydaniu zalać sosem. Tak samo można gotować zwyczajną białą kapustę. Na podstawie…
Baranina
Baranina z fasolą
by Eljot • • 0 Comments
Baranina
Ragout z baraniny po francusku
by marek • • 2 komentarze
Kawałek mostku baraniego i łopatkę oczyścić ze zbytniego tłuszczu, natrzeć solą z czosnkiem, pokrajać w małe kwadratowe kawałki i obrumienić na rozpalonym maśle, dodawszy przy końcu jedną drobno usiekaną cebulę. Gdy cebula się zrumieni na jasny, złoty kolor, należy skrapiać mięso rosołem lub zimną wodą i dusić dalej przez godzinę. Osobno pokrajać karbowanym nożykiem kawałek…