Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mięsem

Żeberka w miodowo-ziołowej polewie

Składniki: 2 ½ kg żeberek wieprzowych 1 łyżka posiekanego rozmarynu 1 łyżka posiekanego oregano ½ łyżki posiekanego tymianku 120 ml jasnego octu winnego 100 ml płynnego miodu 250 ml ketchupu sól pieprz Sposób wykonania: Natrzeć żeberka tymiankiem, oregano, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Skropić je jeszcze octem winnym i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika…

Boczek na ostro

Składniki: 1/2 kg surowego boczku 1/2 szklanki posiekanej cebuli 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki glutasoli lub łyżka sosu sojowego 2 łyżki czystej wódki 1 – 3 łyżek przyprawy chilli lub ostrej papryki w proszku 1/2 szklanki oleju sezamowego lub sojowego 2 łyżki pieprzu chińskiego lub…

Aromatyczne paseczki wieprzowe

Składniki:

  • 1/2 kg chudej wieprzowiny pokrajanej w grube paski
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pięciu przypraw": zmielonego cynamonu lub ziela angielskiego
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 posiekane plasterki świeżego imbiru lub łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 1 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego lub pieprzu czarnego
  • 10 listków sałaty lub placki mandaryńskie
  • 6 łyżek sosu śliwkowego


Sposób wykonania:

Sól połączyć z "pięcioma przyprawami" i mąką ziemniaczaną, natrzeć paski mięsa, odstawić na 30 min. Olej rozgrzać na średnim ogniu, włożyć połowę mięsa, zamieszać, smażyć 3 1/2 min, wybrać łyżką cedzakową, osączyć w cedzaku, przełożyć do miski. Smażyć pozostałe mięso. Wlać sos sojowy do mięsa, posypać cukrem, dokładnie wymieszać. Dwie łyżki oleju, w którym smażono mięso, wlać na gorącą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu, dodać imbir, czosnek, sól i pieprz, mieszając podgrzewać przez 25 sek, włożyć usmażone mięso, mieszać na ogniu tak, aby sos pokrył mięso. Przełożyć mięso na gorący półmisek. Kawałek mięsa ułożyć na listku sałaty lub na placku, posmarować sosem śliwkowym, założyć boki, zwinąć jak naleśnik. Proporcje: dla 5 -10 osób, kiedy podajemy inne potrawy
Przepis nadesłany na konkurs "wiosenny konkurs wegetariański" przez rfima

Wieprzowina z kiszoną kapustą w piwie

Składniki: 4 plastry boczku 25 dag kiełbasy 25 dag łopatki wieprzowej 2 szkl. kapusty kiszonej 350 ml jasnego piwa 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki kminku ¼ szkl. granulowanego cukru 1 cebula sól pieprz Sposób wykonania: Plasterkami boczku wyłożyć naczynie żaroodporne. Następnie wieprzowinę pokroić w kostkę, którą wymieszać z kiełbasą pokrojoną na plasterki, kiszoną kapustą,…

Paszteciki wieprzowe z migdałami

Składniki: 1 kg wieprzowiny 20-30 dag wieprzowej słoniny 3 jabłka ¼ szkl. migdałów 2 łyżki cynamonu ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżki goździków sól pieprz Sposób wykonania: Mięso oraz słoninę zemleć osobno w maszynce a obrane jabłka podkroić w kostkę. Następnie całość dokładnie wymieszać dodając migdały, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz…