Składniki: 50 dag wędzonego boczku 40 dag suszonych śliwek cukier kwasek cytrynowy sól łyżka mąki Sposób wykonania: Śliwki zalać niewielką ilością wody i odstawić na noc. Następnego dnia boczek zalać 1 l wody i ugotować. Gdy boczek będzie miękki odcedzić go a do wywaru wrzucić śliwki razem z wodą w której się moczyły i pozostawić…
Tag: z mięsem
Wieprzowina
Ogonówka w miodowym sosie
by Izabela • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wędzonej ogonówki 2 cebule 2 łyżeczki musztardy 3 łyżeczki miodu mały listek laurowy kilka ziaren jałowca kilka ziaren ziela angielskiego pęczek natki pietruszki sól Sposób wykonania: Cebulę pokroić i razem z przyprawami zalać 1 l wody, doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać mięso i pozostawić na ogniu ok. 45-50 minut. W między czasie…
Żeberka
Żeberka wieprzowe Uli
by Ula • • 0 Comments
Wieprzowina
Wieprzowina z borowikami
by Amelia • • 0 Comments
Składniki: 1 kg wieprzowiny ( łopatki) 50 dag borowików 1 puszka pomidorów w zalewie sól pieprz olej Sposób wykonania: Wieprzowinę pokroić na kawałki po czym podsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić borowiki. Pozostawić na ogniu ok. 15 minut po czym dodać przetarte pomidory razem z zalewą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać jeszcze…
Baranina
Baranina w sosie śmietanowo-cebulowym
by Beata • • 0 Comments
Składniki: 500-600 g baraniny 3 łyżki tłuszczu sól pieprz Sos: łyżka mąki 2-3 cebule 2 łyżki tłuszczu 2 pietruszki 2-3 łyżki śmietany Sposób wykonania: Pokrojone mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym oprószyć je solą oraz pieprzem, wówczas podlać odrobiną wody i dusić. W między czasie pietruszkę oraz cebule posiekać i podsmażyć na rozgrzanym…