Składniki:
- 70 dag żeberek
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki smalcu
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag cebuli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- sól
Sposób wykonania:
- Żeberka podzielić na porcje, które oprószyć mąką i zarumienić na rozgrzanym smalcu.
Następnie przełożyć żeberka do rondla, posypać je kminkiem oraz papryką w proszku.
Trzymać na ogniu pod przykryciem, co jakiś czas skrapiając wodą.
W między czasie cebulkę pokroić w piórka i zarumienić ją na smalcu, wówczas wrzucić ją do żeberek.
Całość doprawić do smaku solą.
Pod koniec duszenia dodać jeszcze koncentrat. Jeśli to konieczne doprawić do smaku.