Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Boczek z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 50 dag wędzonego boczku
  • 40 dag suszonych śliwek
  • cukier
  • kwasek cytrynowy
  • sól
  • łyżka mąki

    Sposób wykonania:
    Śliwki zalać niewielką ilością wody i odstawić na noc.
    Następnego dnia boczek zalać 1 l wody i ugotować.
    Gdy boczek będzie miękki odcedzić go a do wywaru wrzucić śliwki razem z wodą w której się moczyły i pozostawić na ogniu do ich miękkości.
    Doprawić śliwki do smaku cukrem, solą oraz kwaskiem cytrynowym.
    W między czasie łyżkę mąki wymieszać ze szklanką wody i zagęścić wywar.
    Mięso pokroić w plastry i zalać śliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *