Składniki: 1 ½ kg schabu 1 kg cebulek szalotek 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 1 ½ szklanki octu balsamicznego oliwa sól, cukier i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w talarki, zeszklić na złocisty kolor, zalać octem balsamicznym, posypać solą i cukrem i odstawić na12 godzin do lodówki. Schab umyć i osączyć…
Tag: z mięsa
Cielęcina
Cielęcina na ostro z czosnkiem
by Teresa Skop • • 0 Comments
Składniki: 2 kg cielęciny 2 łyżeczki majeranku 6 ząbków czosnku przyprawa majerankowo-czosnkowa 1 ½ szklanki oleju ½ szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cielęcinę umyć, osączyć i rozciąć przez pół /nie do końca/. Rozłożyć i rozbić tłuczkiem, środek natrzeć solą , pieprzem i przyprawą czosnkowo- majerankową. Zrolować i obwiązać bawełnianą nitką.…
Schab
Nadziewana pieczeń ze schabu
by Anna Kapuśniak • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu 25 dkg pieczarek 2 cebule 3 łyżki masła 4 łyżki oleju 15 dkg szynki drobiowej 1/8 litra bulionu mięsnego ½ szklanki śmietany 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia: Schab umyć, osuszyć i naciąć 4 razy wzdłuż. Grzyby oczyścić . Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę. Na patelni roztopić masło i podsmażyć…
Schab
Schab z orzechami
by Celina Milewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dkg wędzonej kiełbasy 1kg ziemniaków 3 cebule 10 dkg mielonych orzechów włoskich lub ziemnych 1/2 szklanki keczupu sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Ziemniaki umyć, obrać i pokroić kosteczkę. Schab umyć, osączyć i pokroić w paseczki i posolić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć ziemniaki i połowę mięsa. Keczup wymieszać z…
Drób
Kotlety drobiowe z musem jabłkowym
by Paulina Leśniewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy 8 jabłek 6 Gożdzików szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru szczypta cukru Sposób przyrządzenia: Kotlety umyć, osuszyć pokroić na kotlety, posmarować olejem, oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem, usmażyć kotlety na złocisty kolor. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Włożyć…