Składniki: 1 królik 100 g boczku 2 łyżki śmietany ½ łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki masła sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Królik oprószyć solą oraz pieprzem po czym naszpikować go słupkami boczku. Następnie królika posmarować śmietaną i posypać orzechami włoskimi. Ułożyć w natłuszczonej brytfannie i upiec w rozgrzanym piekarniku.
Tag: z królika
Dziczyzna
Królik w grzybkach
by Paulla • • 0 Comments
Składniki: 1, 2 kg mięsa króliczego łyżka oliwy 30 dag masła 3 szalotki natka pietruszki łyżka mąki 2 kieliszki białego wina 30 dag świeżych grzybów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Sposób wykonania: Królika pokroić na duże kawałki, które obsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle po czym posypać je posiekaną szalotką oraz natką pietruszki, pozostawić…
Makarony
Nitki z duszonym królikiem
by Ewelina M • • 0 Comments
Składniki: 2 gałązki szałwii 4 łyżki oliwy 2 marchewki 800 g mięsa z królika 2 łyżki octu winnego ½ l bulionu warzywnego 500 g gniazdek nitek makaronowych 1 pęczek cebulki dymki 20 g masła 125 g śmietany 50 g czarnych oliwek sól pieprz Sposób wykonania; Na rozgrzanej oliwie przesmażyć przez chwilę listki szałwii po czym…
Dziczyzna
Duszony królik w musztardowym sosie
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 1 królik 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka maki 1 cebula 2 goździki ½ liścia laurowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego królika podzielić na porcję które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem, zarumienić, wówczas dodać cebulę naszpikowana goździkami, tymianek…
Inne mięsa
Królik ala schabowy
by Milena Białek • • 0 Comments
Składniki: 1 królik 2 jajka Mąka Bułka tarta Małe, całe marynowane buraczki ćwikłowe 4 liście sałaty Vegeta Pieprz Majeranek Olej Marynata: 1 marchewka 1 cebula po kawałku pietruszki i selera 1 szklanka czerwonego wina 1/4 szklanki octu balsamicznego 8 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren jałowca Sposób przyrządzenia: Królika umyć, osuszyć, oczyścić z błon i powięzi…