Składniki:
- 1 królik
- 2 jajka
- Mąka
- Bułka tarta
- Małe, całe marynowane buraczki ćwikłowe
- 4 liście sałaty
- Vegeta
- Pieprz
- Majeranek
- Olej
Marynata:
- 1 marchewka
- 1 cebula
- po kawałku pietruszki i selera
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren jałowca
Sposób przyrządzenia:
Królika umyć, osuszyć, oczyścić z błon i powięzi i poćwiartować na porcje. Przygotować marynatę: warzywa pokroić w plasterki, zagotować z winem, pieprzem i jałowcem. Następnie przestudzić i połączyć z octem. Przygotowane mięso włożyć do ciasnego naczynia (kamiennego, porcelanowego lub szklanego) i zalać marynatą. Odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
Po 2 dniach mięso wyjąć i opłukać a następnie lekko posypać Vegetą i pieprzem. Przygotować klasyczną panierkę: najpierw talerz z mąką, potem z roztrzepanymi jajkami (z dosypanym do nich majerankiem) a na końcu z bułką tartą. Mięso panierujemy wg powyższej kolejności. Smażymy (obracając, co jakiś czas) w oleju na niewielkim ogniu ok. 25 minut. Podajemy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty razem z pokrojonymi na połówki marynowanymi buraczkami ćwikłowymi.
Królik a`la schabowy smakuje wyśmienicie – wprost rozpływa się w ustach. Jest jednym z moich ulubionych dań, które nauczyła mnie przygotowywać moja mama. Można go podawać z opiekanymi ziemniakami lub frytkami. Gorąco, naprawdę gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek