Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Mozaika śledziowa

Składniki:

  • 3 płaty fileta śledziowego maties z zalewy solowej
  • 2 płaty fileta śledziowego a`la łosoś z zalewy olejowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 gruszka
  • 1 świeży ogórek i szczypior
  • oliwa
  • Zioła prowansalskie, lubczyk, bazylia
  • Świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzenia:
Płaty śledziowe maties moczyć 2 h w mleku, a następnie pokroić je w dość szerokie paski. Płaty a`la łosoś (bez moczenia) pokroić na takie same paski. Następnie pokroić czerwoną cebulę w półksiężycowe plasterki i przelać wrzątkiem, (aby złagodzić ostrość cebuli).
Ogórek umyć i pokroić w dość drobną kostkę (bez obierania ze skórki). Gruszkę umyć i także w skórce pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ogórek z gruszką i dodać również pokrojony szczypior. Następnie oprószyć płaty śledziowe świeżo zmielonym pieprzem i całym zestawem podanych ziół.
Przyprawione śledzie połączyć z ogórkiem, szczypiorem, gruszką i pół księżycowymi plasterkami cebulki, a następnie dodać oliwę, (jeśli mozaika ma być zjedzona od razu możemy użyć oliwy z oliwek, jeśli chcemy ją przechowywać w lodówce używamy oleju roślinnego).  Wszystko razem delikatnie mieszamy i odstawiamy na 2 h. Przed podaniem jeszcze raz wszystko mieszamy, przekładamy na półmisek i podajemy.
Mozaika śledziowa to nowy wariant tradycyjnego śledzika w oliwie. Wyróżnia się jednak kolorem i smakiem dzięki filetom a`la łosoś a także dzięki aromatycznym ziołom. Ogórek i gruszka niezwykle orzeźwiają sałatkę, czyniąc ją „lżejszą” i o wiele smaczniejszą. Polecam, jako zimną przystawkę.
Przepis nadesłany na konkurs  Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *