Składniki:
- 1,5 -2 kg ziemniaków
- 4 jajka
- Pasek żeberek wieprzowych (niecały kg)
- 5 dużych ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- olej
- Vegeta
- Zioła prowansalskie
- Pieprz
- Przyprawa do żeberek
Sposób przyrządzenia:
Żeberka pokroić na pojedyncze sztuki, przyprawić przyprawą do żeberek „Kamis”, oprószyć ziołami prowansalskimi, doprawić pieprzem i wymieszać z 3 stołowymi łyżkami oleju
i 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku – całość wymieszać i odstawić do lodówki (najlepiej
na 12 h). Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć tak jak na tradycyjne placki ziemniaczane (najlepiej za pomocą robota). Podobnie postąpić z cebulą i 2 ząbkami czosnku i wszystko to razem dokładnie wymieszać. Od startych ziemniaków odlać nadmiar wody, a następnie wbić 4 jajka, dolać 3 stołowe łyżki oleju i doprawić do smaku vegetą – wszystko dokładnie wymieszać. Masę ziemniaczaną wlać do żaroodpornego naczynia. Żeberka podsmażyć na patelni do uzyskania miedzianego koloru. Następnie poukładać je na masę ziemniaczaną na całej powierzchni naczynia żaroodpornego (podczas zapiekania same opadną na dno kartoflaka). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i zapiekać ok. 1, 5 -2 h (sprawdzać, czy masa nie jest jeszcze surowa za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków lub wykałaczki). Podawać na gorąco, pokrojony na kwadraty (zgodnie z poukładanymi żeberkami)
„Kartoflak po mieszczańsku” smakuje równie doskonale sam jak też z dodatkiem ketchupu bądź sosu czosnkowego – wszystko zależy od gustu. Jest on potrawą, która wzbudza niepokój wśród nie zaprzyjaźnionych z nią jeszcze gości i radość wśród jej smakoszy. Wyjątkowo intensywnie pachnie, jest sycąca i ma w sobie wszystko to, – co my Polacy kochamy – ziemniaki i wieprzowinę. Podawać ją najlepiej w naczyniu, w którym ją zapiekaliśmy ustawiając na stole na podgrzewaczu. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek