Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony królik w musztardowym sosie

Składniki:

  • 1 królik
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka maki
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • ½ liścia laurowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Oczyszczonego królika podzielić na porcję  które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem, zarumienić, wówczas dodać cebulę naszpikowana goździkami, tymianek oraz liść laurowy.
    Całość podlać woda i trzymać na małym ogniu ok. 45min.
    Po tym czasie królika wyjąć a do sosu dodać musztardę razem ze śmietaną, dokładnie ubić trzepaczką i podgrzać ( nie gotować).
    Królika ułożyć na półmisku i polać sosem.

    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *