Składniki: biała kapusta marchewka sok z cytryny lub ocet winny oliwa z oliwek sól, biały pieprz, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Kapustę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Marchew obrać, utrzeć na tarce. Kapustę wymieszać z marchewką, przyprawić do smaku, polać sokiem z cytryny i oliwą, dokładnie wymieszać. Udekorować oliwkami.
Tag: z kapusty
Sałatki na zimię
Sałatka z białej kapusty kiszona
by Maria • • 0 Comments
Składniki: biała kapusta sól, pieprz marchewka papryczki ostre nasiona fenkułu włoskiego Sposób przyrządzenia: Przygotować wszystkie składniki sałatki.Obraną marchewkę zetrzeć na tarce w taki sposób aby powstały długie słomki. Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, każdą część przekroić na połowę. W wyparzonym dużym słoju układać warstwami wszystkie składniki sałatki. Ubijać tłuczkiem do ziemniaków tak aby usunąć…
Kapusta
Kotlety z kapusty
by agap • • 0 Comments
Składniki: 1 mała główka kapusty jajo 1 cebula sól, pieprz olej mąka bułka tarta Sposób przyrządzenia: Kapustę pokroić na ćwiartki, ugotować ,przekręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól. pieprz, jajo i podsmażoną cebulkę . Uformować kotleciki, obtoczone w bułce smażyć na złoty kolor
Kapuśniak
Kapuśniak jarski z ryżem
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 mała główka kapusty 6 cebul 6 dymek 6 marchwi 2 kolorowe papryki 3 duże pomidory 5 łodyg selera naciowego 10 dkg ryżu sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Warzywa umyć i oczyścić. Pokroić drobno. W odpowiednio dużym garnku zalać pokrojone warzywa wodą , doprowadzić do wrzenia i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Garnek…
Kiszona kapusta
Kapusta kwaszona po koreańsku
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 kg białej kapusty 4 marchewki 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 szklanka oleju ½ łyżki mielonej papryki 6 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 2 łyżeczki soli ¼ szklanki octu Sposób przyrządzenia: Kapustę, marchew i czosnek pokroić wg uznania, ciasno nałożyć do sterylnych słoików. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia,…