Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kapusty

Tradycyjny kapuśniak

Składniki: 50 dkg dobrej wędzonej kiełbasy pokrojonej w grube plastry 5 ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry 2 cebule pokrojone w pół plastry 2 marchewki pokrojone w plasterki 1,5 l bulionu mięsnego 2 szklanki dobrej kiszonej kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przyrządzenia: W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar mięsny, dodać kiełbasę, cebulę, marchewkę,…

Kotlet wieprzowy w kapuście

Składniki: 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez 50 dkg kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku drobno posiekane ½ szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na…

Kotlet wieprzowy w kapuście

Składniki: 4 grube kotlety ze schabu, z kostką lub bez 50 dkg kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku drobno posiekane ½ szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 cebula pokrojona w pół plasterki 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kotlety lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i natrzeć czosnkiem, odstawić na…

Wykwintny bigos alzacki

 

Składniki:

    • 2 kg kiszonej kapusty dobrze wypłukanej i odciśniętej
    • 25 dkg szynki pokrojonej w kostkę
    • 50 dkg polędwiczek wieprzowych pokrojonych w kostkę
    • 50 dkg kiełbasy wędzona pokrojonej w plastry
    • 50 dkg białej kiełbasy pokrojonej w plastry
    • 3 szklanki białego wina półwytrawnego
    • 4 szklanki bulionu drobiowego
    • 25 dkg chudego boczku pokrojonego w kostkę
    • 2 cebule, obrane i pokrojone grubo
    • 3 marchewki pokrojone w plasterki
    • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
    • 2 kwaśne jabłka, obrane, grubo pokrojone
    • 2 liście laurowe
    • 10 całych ziaren pieprzu
    • 10 jagód jałowca
    • 4 goździki
    • sól, pieprz

Kapuśniak z grzybami

Składniki: 1 nieduża biała kapusta 2 cebule 1 liść laurowy 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 1 pietruszka 1 marchewka 3 łyżki oleju sól, pieprz kwaśna śmietana 1 łyżka mąki 2 litry wywaru mięsnego Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, pokroić, przyrumienić na łyżce oleju. Wywar doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby. Kapustę, pietruszkę, marchewkę i cebulę pokroić…