Przyrządza się tak samo jak faszerowana mięsem, tylko w dzień postny zamiast farszu z mięsa nałożyć pomiędzy listki następującego farszu: ćwierć litra ryżu zblanszować wrzącą wodą, zmieszać z zasmażoną w łyżce masła cebulą, dwoma lub trzema łyżkami usiekanych, gotowanych grzybów, zalać szklanką smaku z grzybków i wstawić przykryty na 15 minut do gorącego pieca. Potem…
Tag: z kapusty
Dodatki
Kapusta egzotyczna.
by Krzysztof • • 0 Comments
Składniki 1 łyżka vegetty olej, 3 łyżki kapusta młoda , 1 główka ananasy, 1 puszka sól i pieprz Sposób przyrządzenia: Pokroić drobno kapustę jak na surówkę, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Wymieszać z sosem. Sos: połowę soku z puszki po ananasach wymieszać z łyżką vegetty, pieprzem, solą i olejem. Polecam do ryby.
Wegetariańskie
Kotlety z kapusty 2
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 1 niewielka główka kapusty 1 jajko 1 cebula tłuszcz, sól pieprz mąka tarata bułka Wykonanie: Pokrojoną na ćwiartki kapustę, ugotować, przkręcić przez maszynkę, wycisnąć. Dodać sól, pieprz, jajko, trochę mąki oraz cebulkę podsmazoną na odrobinie tłuszczu. Z gotowej masy uformować kotlety, obtaczać w bułce lub mące i smażyć na złoty kolor. Można je podawać…
Dodatki
Kapusta z grochem
by Małgorzata • • 2 komentarze
Składniki: 1 kg kapusty kiszonej , 2 szklanki grochu, dwie cebule, kawałek boczku lub słoniny, 2 łyżki mąki, kminek ,sól ,pieprz. Sposób przyrządzenia : Groch namoczyć na przynajmniej 4 godziny i ugotować w tej samej wodzie .Kapustę odcisnąć, pokroić, ugotowac do miekkości z kminkiem i połaczyc z grochem .Boczek lub słoninę pokroic , usmażyc .…
Sałatki na zimię
Sałatka z czerwonej kapusty pana Rysia
by klaufa • • 0 Comments
Składniki: -5kg kapusty czerwonej -4 szklanki wody -1 szklanka i 2 łyżki cukru -1 szkl.octu 10% -3 łyzki soli -pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy. Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkowac i gotowac 20 minut w zalwie.Przełozyc do słoików i pasteryzowac 20 minut.