Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kapusty

Surówka z kapusty pekińskiej 4

Składniki: 1 szt kapusty pekińskiej — mała 1 puszka kukurydzy 2 szt jabłka — duże 2 szt marchewek — duże majonez sól i pieprz ziołowy Sposób przyrządzenia: Kapustę poszatkować, jabłka i marchew zetrzeć na tarce, Kukurydzę odsączyć. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem . Przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Przepis została nadesłany na Drugą…

Bigos Ireny

Skład (na mój sposób):
Kapusta kiszona i świeżą wagowo pół na pół albo w innej proporcji wg. uznania – to na 1 kg. każdej, a jeśli więcej, to trzeba odpowiednio zmienić –
po 20dkg mięsa wieprzowego, cielęciny, 15dkg kiełbasy i trochę wędzonego boczku. Ilość i proporcje mięsa można zmieniać i opuścić czy dodać inne mięso. Można dodawać resztki pieczeni, które się zachowało w lodówce, pieczone resztki drobiu i także różne sosy z pieczeni i gulaszu, zachowane w tym celu i im więcej, tym lepiej i jak ktoś ma, to dziczyznę tez. Można dodać troszkę słoniny drobno pokrojonej, wędzony boczek i rożne inne mięsa pieczone i gotowane, rożne wędliny, im więcej różnych tym lepiej. Właściwa proporcja powinna być taka, ze ma być więcej mięsa niż kapusty. Mała cebula drobno pokrojona i usmażona, pół – 1dkg suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków, łyżka lub 2 koncentratu pomidorowego, sol, pieprz cukier, można (raczej trzeba) dać listek laurowy i pieprz angielski – 5 ziaren lub więcej, ( ja daje), i ziarna pieprzu w całości także kilka suszonych śliwek i czerwone wytrawne wino pod koniec do smaku. Ja daje tez kminek i trochę wiórków marchwi o ile ich nie ma w kiszonej kapuście. Bigosu nie zaprawiam zasmażka, bo mój jest wspaniały bez i nie chce psuć smaku.

Kapuśniak z słodkiej kapusty

Skład: 0,5kg słodkiej kapusty 25dkg żeberek wieprzowych 25dkg cielęciny 1 udko kurczaka cebula ziemniaki pomidory masło przyprawy Sposób przygotowania: Mięso umyć, podzielić na porcje. Kapustę oraz obraną cebulę drobno pokroić, zalać wodą dodać mięso oraz przyprawy gotować aż mięso zmięknie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w…