Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z kapusty

Młoda kapusta

Moja rodzinka uwielbia kapustkę zabielaną mlekiem. 1) Kapustkę szatkuję,lekko obgotuję w wodzie i do odcedzonej dodaję zeszkloną na tłuszczu (margaryna lub masło) jedną główkę średniej cebuli oraz niedużo wody (ok 0,5 szklanki) , 1 rosołek i odrobinę wegety lub jarzynki.Gotuję krótko i zagęszczam zawiesiną sporządzoną : 0,5 szkl. mleka,1-2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka mąki…

Sałatka z kapusty pekińskiej i sardynek

Składniki: 1 puszka sardynek w oleju 50 dag kapusty pekińskiej 15 dag gotowanego makaronu nitki 1 cebula czerwona 1 łyżka sosu z sardynek 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W salaterce przygotować zalewę z soku z cytryny, sosu z sardynek, oleju, soli i pieprzu.…

Kapusta czerwona duszona

Uszatkować drobno główkę czerwonej kapusty, posolić, a gdy sok puści, wycisnąć i wrzucić na wrzącą wodę. Po parokrotnym zagotowaniu odcedzić ją na durszlak i skropić cytryną, by nabrała koloru. Tym czasem zasmażyć łyżkę masła lub kawałek drobno skrajanej słoniny z pół łyżką mąki, rozprowadzić rosołem, włożyć kapustę, dolać jeszcze soku z cytryny lub octu owocowego…

Kapusta świeża na kwaśno „przymuszana”

Pokrajać cienko kapustę, sparzyć na 15 minut gotującą woda, wycisnąć dobrze, włożyć w rądel w zasmażone masło z mąką i usiekaną cebulą lub też w zasmażoną tłustość, rozprowadzić trochę rosołem lub wodą, wlać dobrego octu podług upodobania, soli, cukru i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Można także nie parzyć jej, tylko posolić mocno i…