Ukrajać kapusty modrej, sparzyć ją jak poprzednią, zasmażyć masło lub tłuszcz z mąką, rozprowadzić rosołem, wlać trochę wina, trochę octu, cukru, włożyć kapustę i dusić pod pokrywą, dopóki nie będzie dość miękka, lecz tylko na wolnym ogniu, mieszając raz po raz, aby się nie przypaliła. Można do niej wrzucić trochę małych rodzynków. Na podstawie książki…
Tag: z kapusty
Dodatki
Kapusta na prędce kiszona ze śmietaną. (Wyborna)
by marek • • 0 Comments
Kto lubi kapustę świeżą na kwasie, w ten sposób przyrządzona jest doskonała. Uszatkować drobno jedną lub dwie główki kapusty, ułożyć w kamiennym garnku, zalać letnią słoną wodą odcedzoną z ugotowanych kartofli i pozostawić przykrytą nad kuchnią. Na trzeci lub czwarty dzień kapusta jest już do użycia. Wtedy ją nastawić, zalawszy tym samym kwasem, a gdy…
Dodatki
Surówka z orzechami i figami
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: • 30 dag kapusty kiszonej • zielone jabłko • 4 suszone figi • 8 łuskanych orzechów włoskich • 1/2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki oleju sojowego • sok z 1/2 cytryny • 2 – 3 goździki • sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę włożyć na sito, osączyć. 1/2 szklanki soku zachować. Goździki utłuc w…
Półmięsne
Kapusta włoska nadziewana
by marek • • 0 Comments
Obrać z liści, przerznąć na 4 części, zagotować w solonej wodzie, wycisnąć z wody, nałożyć miedzy liście farszu, jak na pierogi z gotowanego mięsa lab surowego jak na kołduny, owiązać nitką każdy kawałek, ułożyć w rondel, podlać bulionem i dusić do miękkości. Na wydaniu zalać sosem. Tak samo można gotować zwyczajną białą kapustę. Na podstawie…