Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jagodami

Owocowy jogurt

Składniki: jogurt naturalny 2 pudełeczka jagody lub maliny 1 kg cukier 1 szklanka cukier puder 4 łyżki Sposób przyrządzenia:Jagody proszę opłukać wodą, następnie osuszyć i zmiksować w miseczce, pozmiksowaniu proszę dodać cukier, cukier puder i jogurt, wszystkodokładnie ze sobą wymieszać do uzyskania jednolitego jogurtu. Całośćproszę wstawić do lodówki na 1,5-2 godziny. Podawać od razu poschłodzeniu.…

Jagodzianki

Zaczyn: drożdże 7 dag mleko 1/2 szklanki mąka 1/4 szklanki cukier 1/4 łyżeczki Ciasto: masło 120 g cukier 3/4 szklanki żółtka 3 sztuki mleko 1/2 szklanki cukier waniliowy 1 opakowanie sól 1/4 łyżeczki skórka z cytryny 1 łyżeczka mąka 3,5 szklanki Nadzienie: jagody 1/4 kg cukier 3/4 szklanki Wierzch: żółtko 1 sztuka cukier 6 łyżek…

Pampuchy Janeczki

Składniki:


Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 jaja
  • 5 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 0,5 l ciepłego mleka

Nadzienie:

  • 0,5 kg mrożonych czarnych jagód
  • cukier


Sposób przyrządzenia:

Jagody posypać cukrem i odstawić do rozmrożenia. W sezonie najlepiej użyć jagód świeżych, a w ostateczności może to być konfitura. Rozrobić drożdże z łyżką cukru, dodać trochę mleka i odstawić aż zaczną rosnąć. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jaja, dodać mieszaninę drożdżową, pozostały cukier, sól i mleko. Całość wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od miski i od rąk. Przykryć płótnem i odstawić do wyrośnięcia na 30-60 minut. Jagody przenieść na sitko by odcedzić sok, który puściły w połączeniu z cukrem. Jeśli są za mało słodkie lub nawet kwaśne można dosłodzić. Z wyrośniętego ciasta formować krążki średnicy ok. 10cm, nakładać łyżeczką jagody i zawijać formując kulki. Odkładać na oprószoną mąką stolnicę układając zlepieniem do dołu. Uformowane pampuchy przykryć płótnem i pozostawić na pół godziny by jeszcze trochę podrosły. Duży garnek napełnić wodą do połowy, przykryć go płótnem i obwiązać sznurkiem tak by płótno było mocno naciągnięte i nie zapadało się pod ciężarem pampuchów. Średnica garnka powinna być tak dobrana by na płótnie można było jednocześnie luźno ułożyć 3-4 pampuchy. Wodę w garnku doprowadzić do wrzenia. Należy postarać się by woda wrzała równomiernie i niezbyt intensywnie (do pampuchów ma docierać jedynie para wodna, a nie rozbryzgujący się wrzątek). Na naciągnięte płótno układać po 3-4 pampuchy w pewnej odległości od siebie (należy pamiętać, że pod wpływem pary wodnej pampuchy jeszcze urosną i jeśli będą zbyt blisko siebie to się pozlepiają). Następnie całość przykryć metalową miską. Gotować na parze ok. 8 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Tomasza Polak

Jagodowa konfitura

Gdy byliśmy latem w górach nazbieraliśmy tyle jagód,że musiałam zrobić min. konfiturę jagodową. Uwielbiam takie skarby lata na zimę. Składniki: • jagody 1 kg • cukier 1 kg • woda 2 szklanki Sposób przyrządzenia: Cukier zalewamy wodą i gotujemy. Owoce wrzucamy na wrzątek i gotujemy pół godziny.  Nie mieszamy (tak wyczytałam gdzieś i się sprawdziło)…