Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z jagodami

Jagodowy tort

Pyszny torcik, byliśmy latem w górach i nazbieraliśmy tyle jagód, że i na ciasto starczyło.

Składniki:
• budyń waniliowy dwie sztuki ugotowane w 700 ml mleka
• masło 1 kostka
• cukier 1/2-3/4 szklanki
• jagody 1 szklanka
• galaretka o smaku owoców leśnych 2 sztuki

Ciasto:
• margaryna 1/2 kostki
• jajka 2 sztuki
• mąka 3/4 szklanki
• kakao 2 łyżki
• cukier puder 3/4 szklanki
• proszek do pieczenia
• woda 2 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier, kakao, wodę rozpuszczamy w garnku na ogniu – musi powstać jednolita masa.
Do reszty dodajemy mąkę, proszek, żółtka i ubitą pianę z białek.  Wylewamy do tortownicy i pieczemy około 30-40 minut w tempo 190’C. Studzimy i kroimy na dwa blaty.  Budyń studzimy. Margarynę albo masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce budyń i dalej ucieramy.
Odkładamy 5 łyżek masy.  Odkładamy dwie łyżki jagód a resztę wrzucamy do pozostałej masy waniliowej. Dokładnie mieszamy.  Na blat czekoladowy wykładamy masę z jagodami i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy odłożoną masę bez owoców i posypujemy jagodami.  Całość zalewamy tężejącą galaretką (rozpuszczamy w 750 ml wody).
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa

Muffinki jagodowe

Bardzo smaczne muffinki tylko po pewnym czasie nabierają takiego szarawego koloru ale to w niczym nie przeszkadza.

Składniki:
• mąka 30 dkg
• cukier 25 dkg
• proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
• soda 1/2 łyżeczki
• mleko 1 szklanka
• jajko 1 sztuka
• olej 4 łyżki
• esencja waniliowa 1 łyżka
• jagody zmiksowane 4 łyżki
• jagody całe 6 łyżek

Jagodowa delicja

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej Dalachów
  • 2,5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • cukier waniliowy
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 2-3 żółtka
  • 0,5 kostki margaryny
  • niecała szklanka jagód

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/5 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych