Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej Dalachów
- 2,5 dag drożdży
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- cukier waniliowy
- niecałe pół szklanki cukru
- 2-3 żółtka
- 0,5 kostki margaryny
- niecała szklanka jagód
Kruszonka:
- 1/3 szklanki mąki tortowej
- 1/5 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych
Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić margarynę, wlać do ciepłego mleka, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka, dokładnie wymieszać i na końcu dodać po trochu mąkę. Wyrabiać aż składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Zagnieść składniki kruszonki. Na natłuszczoną tortownicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, nałożyć jagody, posypać odrobiną cukru do smaku i przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. Celsjusza.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs kulinarny Pychotka.pl i Manta przez Aneta