Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jagodowa delicja

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej Dalachów
  • 2,5 dag drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • cukier waniliowy
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 2-3 żółtka
  • 0,5 kostki margaryny
  • niecała szklanka jagód

Kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/5 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:
Rozpuścić margarynę, wlać do ciepłego mleka, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka, dokładnie wymieszać i na końcu dodać po trochu mąkę. Wyrabiać aż składniki się połączą. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h. Zagnieść składniki kruszonki. Na natłuszczoną tortownicę wyłożyć wyrośnięte ciasto, nałożyć jagody, posypać odrobiną cukru do smaku i przygotowaną kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 st. Celsjusza.
Przepis nadesłany na Wakacyjny konkurs kulinarny Pychotka.pl i Manta przez Aneta

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *