Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek jagodowy

Składniki ciasta:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 6 dag cukru pudru

Składniki masy śmietanowo-jajecznej:

  • 1 szklanka śmietany
  • 3 jajka
  • 12 dag cukru
  • 4 dag mąki

Wierzch:

  • 3 szklanki czarnych jagód
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przyrządzenia:
Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany i 6 dag cukru pudru zagnieść ciasto. Zawinąć je w ściereczkę i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wylepić nim tortownicę lub formę do tarty. Podpiec na jasno-złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C. Trzy żółtka utrzeć z 6 łyżeczkami cukru , dodać śmietanę wymieszaną z mąką. ^ białek ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie połączyć obydwie masy. Na ciasto wysypać oczyszczone jagody wymieszane z 1/2 szklanki cukru. Przykryć masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiec.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *