Składniki ciasta:
- 30 dag mąki
- 15 dag margaryny
- 3 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 6 dag cukru pudru
Składniki masy śmietanowo-jajecznej:
- 1 szklanka śmietany
- 3 jajka
- 12 dag cukru
- 4 dag mąki
Wierzch:
- 3 szklanki czarnych jagód
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, margaryny, żółtek, śmietany i 6 dag cukru pudru zagnieść ciasto. Zawinąć je w ściereczkę i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto i wylepić nim tortownicę lub formę do tarty. Podpiec na jasno-złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C. Trzy żółtka utrzeć z 6 łyżeczkami cukru , dodać śmietanę wymieszaną z mąką. ^ białek ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie połączyć obydwie masy. Na ciasto wysypać oczyszczone jagody wymieszane z 1/2 szklanki cukru. Przykryć masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i upiec.
Przepis nadesłała na „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” Wioletta Luter