Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybami

Boczniaki smażone

Składniki: 800 g boczniaków 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Boczniaki dokładnie oczyścić, duże można pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć blaszkami do dołu i odstawić do osuszenia. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle po czym dodać boczniaki. Trzymać na małym ogniu, do lekkiego zarumienienia się. Przed podaniem oprószyć solą…

Zupa grzybowa z płatkami owsianymi

Składniki: 50 dkg grzybów leśnych lub pieczarek 20 dkg grubych płatków owsianych 5 szklanek wody 1 obrana i pokrojona marchew 1 obrana, posiekana cebula 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby oczyścić, przyciąć trzony, pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę, a gdy ta się zeszkli dodać marchewkę i grzyby, dusić 5 minut mieszając.…

Kurczak duszony z grzybami i papryką

Składniki: 1 podzielony na małe porcje kurczak ½ kostki masła 25 dkg grzybów leśnych 1 cebula pokrojona w plastry 1 oczyszczona, pokrojona w pierścienie papryka 1 szklanka bulionu drobiowego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać masło i na małym ogniu obrumienić na nim kolejno porcje kurczaka, oczyszczone i pokrojone w plastry grzyby, cebulę i…

Karp faszerowany grzybami

Składniki: 1 karp o wadze około 1,5 kg 25 dkg grzybów leśnych pokrojonych w plastry ½ kostki rozpuszczonego masła 1 jajko 15 dkg tartego, łagodnego w smaku żółtego sera 2 łyżki drobno rozkruszonych krakersów 1 łyżka posiekanej naci pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić nie odcinając głowy, usunąć oczy i łuki skrzelowe, osuszyć, przyprawić…