Składniki:
- 20 kapeluszy pieczarek
- 1/5 szklanki kaszy jęczmiennej
- 60 dkg mielonego mięsa drobiowego
- 2 jajka
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 20 dkg żółtego sera gouda
- 1 koncentrat pomidorowy
- natka pietruszki
- oliwa, sól, pieprz do smaku
Składniki: 6 dkg suszonych grzybów 1 duża cebula 1/5 łyżki masła 1/5 łyżki mąki 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Grzyby wypłukać dokładnie, namoczyć, dodać posiekaną cebulę i razem ugotować. Odcedzić, wywar z gotowania odstawić. Grzyby i cebulę zmiksować. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, wlać uprzedni odstawiony zimny wywar z grzybów i zagotować.…
Składniki: 1 duży kurczak 4 dkg tłuszczu 2 dkg mąki sól, pieprz 20 dkg pieczarek 1 duża cebula 3 dkg mąki 1,8 l śmietany 1 łyżka kopru i zielonej siekanej pietruszki Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć osuszyć na papierowym ręczniku podzielić na ćwiartki nasolić na 1 godzinę przed przyrządzeniem. Ćwiartki kurczaka obtoczyć w mące smażyć na…
Składniki: 750 g łopatki wieprzowej olej sól pieprz zioła prowansalskie 1/4 l bulionu 4 gruszki ½ małego słoika borówek 1 mała puszka kurek w zalewie 2 łyżeczki mąki 1 jogurt śmietankowy 1 łyżka siekanego koperku Sposób wykonania: Mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami…
Rozpoczął się okres wysypu grzybów, okres grzybobrania, który jak każdego roku zbiera śmiertelne żniwo. Jak podają media najczęstszą przyczyną zatruć bywa mylony z czubajką kanią muchomor sromotnikowi.
Generalna rada dla początkujących grzybiarzy jest taka, nie zbierać grzybów blaszkowatych. Jeśli nie masz pewności, co do gatunku grzyba nie zabieraj go do domu.
Jednym grzybem nie nakarmisz rodziny, a możesz doprowadzić do zatruć, które w przypadku muchomora sromotnikowego są zazwyczaj śmiertelnie. Poniżej zamieszczamy informacje charakteryzujące obydwa gatunki.