Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z grzybami

Prawdzwiki duszone w sosie sojowym

Składniki: 1 kg prawdziwków 2 łyżki masła 2 łyzki sosu sojowego cebula sól pieprz ząbek czosnku Sposób wykonania; Grzyby oczyścić po czym pokroić na duże kawałki, które wrzucić na patelni z rozgzranym masłem. Dodać jeszcze sos sojowy oraz cebulę pokrojoną w krążki. Dusić na małym ogniu około 30 mniut. Po tym czasie dorpawić do smku…

Borowiki smażone w panierce

Składniki : 15 dag kapeluszy borowików 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 1/2 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Sposób wykonania: Grzyby zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnego dnia odsączyć z mleka po czym zalać osoloną wodą i ugotować. Wówczas grzyby odsączyć, oprószyć solą oraz pieprzem.  Później obtoczyć w…

Kapusta z grzybami zasmażana

Składniki: cebula 3 dag suszonych borowików 4 łyżki masła 80 dag kiszonej kapusty 2 listki laurowe łyżka jagód jałowca cukier łyżka mąki sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę posiekać po czym zeszklić ją na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać poszatkowaną kapustę, listek laurowy i jagody jałowca. Podlać całość szklanką wody i trzymać na ogniu około 20…

Pieczarki smażone w cieście

Składniki: 80 dag dużych pieczarek 40 dag mąki 2 szklanki mleka 2 jaja sok z cytryny olej do smażenia majeranek sól, pieprz Sposób wykonania: Pieczarki oczyścić i oddzielić nogi od kapeluszy. Następnie oprószyć je solą, pieprzem oraz majerankiem i skropić sokiem z cytryny. Natomiast mleko wymieszać z jajkami oraz mąką. Gdy powstanie gładkie ciasto zanurzać…

Smażone kapelusze borowików

Składniki: 10 – 12 dag kapeluszy suszonych borowików 2 jajka 4 łyżki tartej bułki 4 łyżki mąki 1 kg tłuszczu roślinnego  Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Wówczas grzyby odsączyć i oprószyć pieprzem. Całe kapelusze obtoczyć w mące, potem w roztrzepanych…