Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dziczyzny

Bażant zapiekany z serem Weroniki P

Składniki: bażant serce i wątróbka z bażanta 150 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 1 szkl. gęstej śmietany 1 kieliszek wytrawnego wina 100 g startego żółtego sera 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do…

Łyska w żurawinach

Składniki:
•    2 łyski
•    200 g słoniny
•    50 g masła
•    150 g żurawin
•    starta skórka i sok z cytryny
•    1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
•    ½ łyżki cukru
•    1 szkl. białego wytrawnego wina
•    sól
•    ½ cytryny
 

Dziczyzna w jarzynach

Składniki: 50 dag. mięsa dzika 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 15 dag. pieczarek 1 cebula cząber sok z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem…

Kuropatwy w sosie orzechowo miętowym

Składniki: 3 oczyszczone kuropatwy podzielone na połowy 2 łyżki oliwy 2 posiekane drobno cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka oczyszczonych orzechów włoskich 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody 8 listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W odpowiednio dużej patelni lub niskim rondlu…