Składniki: bażant serce i wątróbka z bażanta 150 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 1 szkl. gęstej śmietany 1 kieliszek wytrawnego wina 100 g startego żółtego sera 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Bażanta podzielić na 4 porcje, które oprószyć solą i zarumienić na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć do…
Tag: z dziczyzny
Dziczyzna
Łyska w żurawinach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki:
• 2 łyski
• 200 g słoniny
• 50 g masła
• 150 g żurawin
• starta skórka i sok z cytryny
• 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
• ½ łyżki cukru
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sól
• ½ cytryny
Dziczyzna
Bażant w winogronowym sosie
by Marlena • • 0 Comments
Dziczyzna
Dziczyzna w jarzynach
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 50 dag. mięsa dzika 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 15 dag. pieczarek 1 cebula cząber sok z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki tłuszcz do smażenia sól pieprz szczypta cukru Sposób wykonania: Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem…
Dziczyzna
Kuropatwy w sosie orzechowo miętowym
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 3 oczyszczone kuropatwy podzielone na połowy 2 łyżki oliwy 2 posiekane drobno cebule 3 ząbki czosnku 1 szklanka oczyszczonych orzechów włoskich 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 szklanka białego wina 1 szklanka wody 8 listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Kuropatwy przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W odpowiednio dużej patelni lub niskim rondlu…