Składniki: 1 królik 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka maki 1 cebula 2 goździki ½ liścia laurowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego królika podzielić na porcję które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem, zarumienić, wówczas dodać cebulę naszpikowana goździkami, tymianek…
Tag: z dziczyzny
Dziczyzna
Dzika kaczka w pomidorach z kawałkami jabłka
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka sól 100 g masła 100 g słoniny włoszczyzna 1 cebula 1 szkl. rosołu 2 goździki 5 ziarenek pieprzu 5 ziarenek jałowca 1 listek laurowy 3 pomidory 2 winne jabłka ½ szkl. białego wytrawnego wina szczypta cukru 1 łyżeczka mąki Sposób wykonania: Kaczkę gotować we wrzątku ok. 10 min po tym czasie odcedzić i…
Dziczyzna
Dzika kaczka w wiśniach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: kaczka 100 g słoniny sól pieprz ćwierć łyżeczki tymianku 1 łyżka masła 300 g wiśni 1 łyżeczka mąki ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany Marynata: ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina ½ szkl. przegotowanej wody sok i starta skórka z ½ cytryny ćwierć łyżeczki tymianku ćwierć łyżeczki cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 mały listek laurowy…
Dziczyzna
Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z ½ cytryny ½ łyżeczki cukru 1szkl. czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i…
Dziczyzna
Łyska z wędzonym boczkiem
by Podkomorza • • 0 Comments
Składnik:
• 2 łyski
• 1 łyżka masła
• 200 g wędzonego boczku
• 1 łyżka tartego chrzanu
• 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
• 1 jajko
• 1 łyżka śmietany
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• szczypta cukru
• 2 szkl. mleka