Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dziczyzny

Duszony królik w musztardowym sosie

Składniki: 1 królik 3 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 łyżka maki 1 cebula 2 goździki ½ liścia laurowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka musztardy sól pieprz Sposób wykonania: Oczyszczonego królika podzielić na porcję  które oprószyć solą, pieprzem oraz mąką po czym przełożyć na patelnie z rozgrzanym olejem, zarumienić, wówczas dodać cebulę naszpikowana goździkami, tymianek…

Dzika kaczka w wiśniach

Składniki: kaczka 100 g słoniny sól pieprz ćwierć łyżeczki tymianku 1 łyżka masła 300 g wiśni 1 łyżeczka mąki ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany Marynata: ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina ½ szkl. przegotowanej wody sok i starta skórka z ½ cytryny ćwierć łyżeczki tymianku ćwierć łyżeczki cukru 2-3 goździki kawałek cynamonu 1 mały listek laurowy…

Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście

Składniki: 2 kuropatwy 100 g słoniny 50 g masła główka czerwonej kapusty 2 cebule 1 łyżeczka mąki sól sok z ½ cytryny ½  łyżeczki cukru 1szkl. czerwonego wytrawnego wina kawałek cynamonu 1-2 goździki szczypta gałki muszkatołowej Sposób wykonania: Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i…

Łyska z wędzonym boczkiem

Składnik:
•    2 łyski
•    1 łyżka masła
•    200 g wędzonego boczku
•    1 łyżka tartego chrzanu
•    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
•    1 jajko
•    1 łyżka śmietany
•    sól
•    pieprz
•    sok z cytryny
•    szczypta cukru
•    2 szkl. mleka