Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kuropatwy duszone w czerwonej kapuście

Składniki:

  • 2 kuropatwy
  • 100 g słoniny
  • 50 g masła
  • główka czerwonej kapusty
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • sok z ½ cytryny
  • ½  łyżeczki cukru
  • 1szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • kawałek cynamonu
  • 1-2 goździki
  • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób wykonania:
    Kuropatwy oprószyć solą i naszpikować słupkami słoniny po czym obsmażyć na rozgrzanym maśle, wówczas skropić winem i udusić pod przykryciem.
    W między czasie poszatkować kapustę, zalać osolonym wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia, odcedzić i wrzucić do rondla z rozgrzanym masłem.
    Wrzucić posiekaną cebulę, przez chwile dusić po czym wlać wino, dodać cukier, cynamon, goździki, gałkę oraz sok z cytryny.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu ok. 15 min.
    Po tym czasie dodać do kapusty kuropatwy podzielone na porcje razem z sosem w którym się dusiły, pozostawić na ogniu do miękkości kuropatw.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *