Składniki:
Sposób wykonania:
Śledzie zalać mlekiem i odstawić na noc.
Następnego dnia odcedzić, usunąć ości, skórę oraz kręgosłup i pokroić na duże kawałki, które ułożyć w słoju.
Następnie olej zagotować z dodatkiem imbiru, cynamonu, goździków, pieprzu oraz ziela po czym odstawić marynatę do ostygnięcia, wówczas zalać nią śledzie.
Wstawić pod przykryciem do lodówki na 2-3 dni.
W między czasie miód dokładnie wymieszać z octem winnym, imbirem, piernikiem startym na tarce oraz posiekanymi orzechami.
Po 3 dniach wyjąć ze słoików, ułożyć na półmisku i obłożyć wcześniej przygotowaną pastą, przykryć folią aluminiową i jeszcze wstawić do lodówki na 2-3 godz.
Przed podaniem udekorować połówkami orzechów i natką pietruszki.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze