Składniki: 2 kuropatwy boczek lub słonina wędzona roztopione masło odrobina skórki otartej z cytryny czosnek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kuropatwy podzielić na połowę, nasmarować masłem i zrumienić nad żarem ogniska, schłodzić. Natrzeć mięso rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną skórki otartej z cytryny. Z boczku lub słoniny przygotować cienkie plastry i owinąć nimi każdą z…
Tag: z dziczyzny
Dziczyzna
Mięso sarny lub jelenia marynowane po syberyjsku
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mięsa sarny lub jelenia 2 łyżki stołowe octowej esencji 2 – 3 cebule 1 główka czosnku 1 łyżka stołowa soli 1 łyżeczka do herbaty papryki Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, pokroić w plastry. Świeże mięso pokroić wzdłuż włókien na paski o długości około 5 cm Tak pokrojone mięso układać w szklanym…
Dziczyzna
Zając po syberyjsku z kociołka
by Tadeusz • • 0 Comments
Przepis ten i kilka innych, dostałem od repatrianta z Rosji który długie lata zarabiał na życie jako myśliwy na Syberii. Podaję tylko składniki, ich ilość zależy od Waszych upodobań. Do przygotowania tego dania niezbędny jest stalowy kociołek o grubych ściankach jeśli wieszamy go nad ogniskiem lub naczynie żeliwne, gliniane, ceramiczne jeśli gotujemy na żarze z ogniska. Dziwi Was pewnie duża ilość tłuszczu w potrawie, Syberia to trud i pot, a więc trzeba się kalorycznie odżywiać. W naszym klimacie oczywiście ilość tłuszczu można ograniczyć.
Składniki:
-
- 1 zając wraz z podrobami i krwią
- podgardle lub słonina wieprzowa
- ocet winny lub czerwone wino
- majeranek, gałka muszkatołowa
- czosnek
- sól, pieprz
Dziczyzna
Zając po szlachecku z makaronem pappardelle
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 1 zając wraz z podrobami 1 marchewka 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy 50 dkg makaronu parmezan sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Zająca podzielić na porcje, wytrybować kości, mięso pokroić na kostkę o boku około 2 cm. Marchew i cebulę oczyścić i wraz…
Makarony
Makaron papardelle po myśliwsku
by Roman • • 0 Comments
Przepis na posiłek podczas polowania Składniki: 3 kg polędwicy wołowej (lub dziczyzny) ¼ szklanki oliwy z oliwek ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu 1.5 kg obranej i pokrojonej cebuli 50 dkg grzybów 75 dkg oliwek bez pestek 75 dkg pokrojonej w kostkę papryki 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina ½ szklanki przecieru…