Składniki:
- 50 dag. mięsa dzika
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 15 dag. pieczarek
- 1 cebula
- cząber
- sok z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- tłuszcz do smażenia
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w paski, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Jarzyny, cebulę, pieczarki pokroić na paseczki i przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz, szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą , chwilę dusić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć na nim mięso. Następnie dusić ok. pół godziny od czasu do czasu podlewając wodą. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem ok. 20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad