Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z drobiu

Kurczak duszony z pieczarkami Iwony

Składniki: 1 kurczak ½ szklanki oleju 2 średnie cebule 25 dkg pieczarek 4 pomidory ½ szklanki zielonego groszku konserwowego sól, pieprz do smaku posiekana zielona natka pietruszki mielona papryka kostka bulionowa Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, pokroić na 2 części, oprószyć solą, pieprzem i  papryką, odstawić na godzinę  w chłodne miejsce, obsmażyć  na rozgrzanym oleju, dodać …

Kurczak z warzywami i białym winem Iwony

Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 3-4 łyżki  oleju 4 marchewki 3 małe pietruszki kawałek selera ½  szklanki białego wina 5 dkg razowego chleba sól, pieprz do smaku skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje. Warzywa obrać, umyć i pokroić w talarki. Do rondla z rozgrzanym olejem włożyć  porcje kurczaka i rozdrobnione warzywa,…

Kurczak z rzodkiewkami i sokiem z pomarańczy Iwony

Składniki: 1 średniej wielkości kurczak 4 pęczki rzodkiewek 2 łyżki masła 1 ½ łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku szczypta tymianku sok z pomarańczy Sposób przyrządzenia: Rzodkiewki umyć,  pokroić na cząstki. Kurczaka umyć, pokroić na porcje, podsmażyć na tłuszczu, dodać  rozdrobnione cząstki rzodkiewek, cukier, tymianek i  doprawić  do smaku solą i pieprzem. Podlać sokiem z…

Kurczak z pietruszką i selerem w śmietanie Iwony

Składniki: 1 średni ej wielkości kurczak 1 seler / około 20 dkg/ pęczek zielonej natki pietruszki 3-4 łyżki oleju 4 pomidory ½ szklanki  śmietany sól, pieprz, mielona papryka do smaku Sposób przyrządzenia: Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, dodać do kurczaka  i podlać…