Składniki:
- 1 kurczak
- 25 dkg kaszy jęczmiennej
- 2 białka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- posiekana zielona natka pietruszki
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, przełożyć do garnka, dodać szklankę gorącej wody, trochę masła i ugotować na sypko. Do ostudzonej kaszy dodać posiekaną zieloną natkę pietruszki, jajko, resztę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka umyć, osączyć posolić wypełnić nadzieniem z kaszy, zaszyć bawełnianą nitką. Wstawić do piekarnika, posmarować olejem i zapiec. W czasie pieczenia skrapiać wodą i polewać powstałym podczas pieczenia sosem, zrumienić na złocisty kolor. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.