Składniki:
- 1 kurczak
- ½ szklanki oleju
- 2 średnie cebule
- 25 dkg pieczarek
- 4 pomidory
- ½ szklanki zielonego groszku konserwowego
- sól, pieprz do smaku
- posiekana zielona natka pietruszki
- mielona papryka
- kostka bulionowa
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, pokroić na 2 części, oprószyć solą, pieprzem i papryką, odstawić na godzinę w chłodne miejsce, obsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przełożyć kurczaka do rondla, dodać umyte pokrojone pieczarki, zalać wszystko bulionem i dusić pod przykryciem. Pod konie duszenia dodać groszek konserwowy, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, posypane posiekaną zieloną natką pietruszki.