Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak z pietruszką i selerem w śmietanie Iwony

Składniki:

  • 1 średni ej wielkości kurczak
  • 1 seler / około 20 dkg/
  • pęczek zielonej natki pietruszki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 4 pomidory
  • ½ szklanki  śmietany
  • sól, pieprz, mielona papryka do smaku


    Sposób przyrządzenia:

    Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, dodać do kurczaka  i podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem. Seler umyć, obrać i pokroić w plastry, dodać do gotującego kurczaka razem ze śmietaną. Pod koniec gotowania dodać  umyte i obrane ze skórki pomidory, przykryć naczynie i jeszcze gotować około15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem  i mieloną  papryką. Podawać posypane zieloną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *