Składniki:
- 1 średni ej wielkości kurczak
- 1 seler / około 20 dkg/
- pęczek zielonej natki pietruszki
- 3-4 łyżki oleju
- 4 pomidory
- ½ szklanki śmietany
- sól, pieprz, mielona papryka do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć solą i podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Natkę pietruszki posiekać drobniutko, dodać do kurczaka i podlać niewielką ilością wody, dusić pod przykryciem. Seler umyć, obrać i pokroić w plastry, dodać do gotującego kurczaka razem ze śmietaną. Pod koniec gotowania dodać umyte i obrane ze skórki pomidory, przykryć naczynie i jeszcze gotować około15 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Podawać posypane zieloną natką pietruszki.