Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z buraków

Marynowane buraki Natali

Składniki: 1 kg małych buraków 2 szkl ocet winnego ½ szkl cukru kilka goździków kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 1 listek laurowy Sposób wykonania: Buraki obrać ze skórki po czym zalać je osoloną wodą i gotować do miękkości. Wówczas je odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików przesypując je goździkami i…

Konfitury z buraków

Składniki: 1 kg buraków ½ kg cukru garść płatków migdałowych 2 łyżki soku z cytryny Sposób wykonania: Buraki upiec w piekarniku po czym obrać je ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie cukier zalać wodą i gotować do momentu, aż powstanie gęsty syrop, wówczas dodać buraki i trzymać na małym ogniu około 30 minut.…

Sałatka z marynowanych buraków

Składniki: ½ kg gotowanych buraków ¾ zkl czerwonego wytrawnego wina ½ szkl czerwonego octu winnego 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 3 goździki kilka ziaren ziela angielskiego 1 listek laurowy 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki chrzanu sól pieprz Sposób wykonania: Obrane buraki pokroić na plasterki, które przełożyć do słoika. Następnie do wina wlać ocet, listki…

Buraki w occie i śmietanie

Składniki 1 kg buraków 5 dag smalcu 2 dag mąki 6 dag śmietany ocet winny sól Sposób wykonania : Buraki ugotować po czym je odcedzić, obrać i pokroić w słupki. Następnie na małym ogniu rozpuścić masło, wówczas dodać o niego mąkę i przesmażyć. Wówczas wlać ocet i dodać śmietanę oraz buraki. Całość dokładnie wymieszać i…

Buraczki na zimę-Iwony

Składniki: 3 kg buraczków 8 łyżek cukru 15 łyżek octu 3 płaskie łyżki soli Sposób przyrządzenia: Buraczki dokładnie umyć i w garnku zagotować ,aż do miękkości, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku solą, cukrem i octem , delikatnie wymieszać i przełożyć  do wyparzonych słoiczków, pasteryzować około 10 minut.