Składniki:
- ½ kg gotowanych buraków
- ¾ zkl czerwonego wytrawnego wina
- ½ szkl czerwonego octu winnego
- 1 czerwona cebula
- garść suszonych śliwek
- 3 goździki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki chrzanu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Obrane buraki pokroić na plasterki, które przełożyć do słoika.
Następnie do wina wlać ocet, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, ziele angielskie orz cebulę pokrojoną w piórka.
Powstałą zalewą zalać buraki. Wrzucić jeszcze suszone śliwki.
Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie usunąć odcedzić zalewę i dodać do niej chrzan, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz cukier.
Powstałym sosem polać sałatkę.