Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z marynowanych buraków

Składniki:

  • ½ kg gotowanych buraków
  • ¾ zkl czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szkl czerwonego octu winnego
  • 1 czerwona cebula
  • garść suszonych śliwek
  • 3 goździki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Obrane buraki pokroić na plasterki, które przełożyć do słoika.
Następnie do wina wlać ocet, listki laurowe, ziele angielskie, goździki, ziele angielskie orz cebulę pokrojoną w piórka.
Powstałą zalewą zalać buraki. Wrzucić jeszcze suszone śliwki.
Słoiki szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie usunąć  odcedzić zalewę i dodać do niej chrzan, oliwę z oliwek, sól, pieprz oraz cukier.
Powstałym sosem polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *