Składniki: 0,5 kg buraków 1 cytryna sól cukier Sposób wykonania: Obrane buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odstawić na chwile po czym wycisnąć powstały sok. Sok doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz cukrem.
Tag: z buraków
Listy
Buraki w marynacie
by Zofia Cybulska • • 0 Comments
Listy
Zasmażane buraczki dodatek do drugiego dania
by Jola Tomczyk • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 4 łyżki masła 1 mała cebula 3 łyżki mąki 3 średnie kwaśne jabłka sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podprawić zasmażką z tłuszczu, cebuli i mąki. Przyprawić do smaku solą i cukrem,…
Buraki
Zapiekane buraczki w cieście
by Paweł Ratajski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków czerwonych 6jajek 6 łyżek mąki 6 łyżek masła 1 szklanka śmietany 18% szklanka startego żółtego sera Gouda sól, pieprz do smaku sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, ugotować i ostudzić. Pokroić w grube plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć na maśle, przełożyć do żaroodpornego natłuszczonego naczynia. Jajka ubić ze śmietaną…
Sosy
Sos buraczany
by Tomek Siudak • • 0 Comments
Składniki: 1 ugotowany burak 1 szalotka 2 łyżki oleju ½ szkl. bulionu 200 ml słodkiej śmietanki 3 łyżki soku z cytryny sól pieprz Sposób wykonania: Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać buraczka startego na tarce. Razem wymieszać i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę oraz bulion.…