Składniki: 1,5 kg udźca baraniego 100 g wędzonej słoniny 80 g smalcu 0,4 l śmietany 100 g cebuli 5 g pieprzu ziarnistego 2 listki laurowe 5 g ziaren jałowca 3 łyżki octu sok z 1 cytryny 10 g cukru sól Sposób wykonania: Do 1 litra wody wrzucić liść laurowy, cebulę pokrojoną w krążki, pieprz…
Tag: z baraniny
Listy
Jagnięcina w czosnkowej marynacie
by Agata Kryczka • • 0 Comments
Składniki: 8 kotlecików jagnięcych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka posiekanej bazylii Sposób wykonania; Czosnek oraz bazylię posiekać po czym dodać d nich sok z cytryny oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Marynatę rozłożyć na kotletach jagnięcych i odstawić na całą noc. Następnego dnia upiec na grillu z…
Listy
Kołduny z farszem z baraniny
by Jola Ignatowicz • • 0 Comments
Składniki: 50 dag baraniny 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki) majeranek sól, pieprz 25 dag mąki łyżka oleju szczypta soli Sposób wykonania: Mięso zemleć w maszynce po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie mąkę wymieszać z olejem oraz wodą i zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć…
Listy
Gulasz jagnięcy Marzeny
by Marzena Gad • • 0 Comments
Składniki: 1 kg. mięsa jagnięcego 4 pomidory 3 papryki czerwone 1/2 kg. ziemniaków 2 cebule 2 szkl. bulionu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 20 oliwek 3 łyżki octu winnego sól Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć razem minutę.…
Listy
Jagnięcina w sosie paprykowym
by Donata Polaszek • • 0 Comments
Składniki: 250 g jagnięciny sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 liść laurowy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wina Sposób wykonania: Ząbki czosnku przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym czosnek wyjąć a na tą samą oliwę wrzucić kawałki jagnięciny oprószonej…