Składniki:
- 1 kg. mięsa jagnięcego
- 4 pomidory
- 3 papryki czerwone
- 1/2 kg. ziemniaków
- 2 cebule
- 2 szkl. bulionu
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 20 oliwek
- 3 łyżki octu winnego
- sól
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso. Dodać cebulę i smażyć razem minutę. Dodać posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy. Zalać wszystko bulionem i octem winnym. Dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać. Dusić na małym ogniu ok. Godziny. Paprykę pokroić w kostkę. Pomidory posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do gulaszu i dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dodać oliwki.
Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Marzena Gad