Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 bakłażany 8 ząbków czosnku ¼ pęczka oregano pieprz Sposób wykonania; Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki po czym skropić je oliwą. Następnie posypać je posiekanym czosnkiem, oregano oraz pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec ok. 45 minut. Gotowe bakłażany odstawić do ostygnięcia wówczas je zmiksować…
Tag: z bakłażana
Przekąski
Bakłażany zapiekane z kozim serem
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 1/2 oberżyny 2 pomidory 2-3 gałązki świeżego tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 4 plasterki (około 25 g) sera koziego Przygotowanie: Oberżynę umyć, pokroić w plasterki i doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Tymianek umyć, osuszyć całkowicie z wody i obrać listki z gałązek 3/4 liści tymianku…
Zakąski
Koreczki w bakłażanie
by Daga • • 0 Comments
Składniki: 2 bakłażany 2 pomidory 2 ugotowane na twardo jajka kilka plastrów żółtego sera płaty śledziowe 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Posolić każdy plaster pozwolić aby obciekły z wydzielającego się sosu, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć…
Bakłażany
Bakłażan
by net • • 0 Comments

Bakłażany pochodzą z Indii, gdzie rosną w stanie dzikim. Inne odmiany o niewielkich owocach pochodzą najprawdopodobniej z Chin i do dziś uprawiane są na całym Dalekim Wschodzie. Najstarsza znana wzmianka o bakłażanie została zapisana na papirusie w 1552 roku p.n.e. Około V wieku n.e. bakłażany hodowali Chińczycy i Arabowie. Po podbiciu Hiszpanii, Arabowie przenieśli uprawę bakłażanów na tamtejsze tereny. W średniowieczu hodowano je już we Włoszech i na południu Francji. W Polsce bakłażany znano od XV, ale zaczęto je jadać dopiero na początku XIX wieku. Wcześniej, podobnie jak pomidory, warzywo to uważano za roślinę ozdobną. Jest jednoroczną rośliną dorastająca do 0,5 – 1,5 m wysokości o fioletowych lub niebieskich kwiatach. Bakłażany
Bakłażan ze szpinakiem
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan około 20 dkg 25 dkg szpinak 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól Sposób przyrządzenia: Szpinak opłukać, grubo pokroić. Bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę obsmażyć na złoty kolor kostki bakłażana, dodać posiekany czosnek, chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojony szpinak. Smażyć razem około 2…