Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 pomidory
- 2 ugotowane na twardo jajka
- kilka plastrów żółtego sera
- płaty śledziowe
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- olej
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone bakłażany pokroić wzdłuż na plastry. Posolić każdy plaster pozwolić aby obciekły z wydzielającego się sosu, popieprzyć. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć każdy plaster przez chwilkę z obu stron. Obsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Każdy plaster rozkładać na płaskim talerzu, nakładać po plastrze pomidora, sera, jajka i kawałku wymoczonego, solonego śledzia. Ciasno zwinąć, spiąć wykałaczką, odstawić do lodówki. Majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Podając koreczki ułożyć je na półmisku, każdy polać przygotowanym dresingiem, oprószyć grubo mielonym pieprzem.