Składniki: 2 bakłażany 50 ml szkl oliwy z oliwek sok z ½ cytryny 150 ml gęstego greckiego jogurtu 2 ząbki czosnku szczypta mielonego kminku sól pieprz natka pietruszki Sposób wykonania; Bakłażana ponakłuwać widelcem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić…
Tag: z bakłażana
Listy
Kawior z bakłażana Ilony
by Ilona Rogala • • 0 Comments
Składniki: 1 bakłażan 2 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz krakersy Sposób wykonania: Bakłażana ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąc go z piekarnika a gdy ostygnie przekroić go na pół i wydrążyć miąższ. Następnie na…
Listy
Pieczony bakłażan z kminkiem
by Żaneta Bagińska • • 0 Comments
Składniki: 2 ząbki czosnku 1 upieczony bakłażan 1 łyżka Tahiti 1 ½ łyżeczki koszernej soli 2 łyżeczki uprażonego sproszkowanego kminku sok z 2 cytryn ¼ szkl oliwy z oliwek pieprz papryka chleb pita Sposób wykonania: Czosnek przecisnąć przez praskę, wówczas dodać miąższ z bakłażana, thaini, kminek oraz połowę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać do…
Bakłażany
Bakłażan zapiekany z ziemniakami
by Elżbieta Lorek • • 0 Comments
Składniki: 3 bakłażany 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory 3 łyżki oleju koper, natka pietruszki, bazylia do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany, ziemniaki, cebulę i pomidory obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami, cebulę, bakłażan, ziemniaki, pomidor. Każdą warstwę przyprawić, posypać posiekaną zieleniną i skropić olejem. Naczynie przykryć. Zapiekać w piekarniku…
Bakłażany
Smażony bakłażan
by Marek Przybyszewski • • 0 Comments
Składniki: 1 duży bakłażan pokrojony w plastry o grubości około 1 cm ¼ szklanki jasnego sosu sojowego oliwa Sposób przyrządzenia: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Każdy plaster polać sosem sojowym, odstawić na kilka minut. Tak przygotowane plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym i smażyć na oliwie aż będą wystarczająco miękkie. Podawać solo lub jako dodatek…