Składniki:
- 1 bakłażan
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- krakersy
Sposób wykonania:
Bakłażana ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjąc go z piekarnika a gdy ostygnie przekroić go na pół i wydrążyć miąższ.
Następnie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i dusić około 10 minut, wówczas dodać posiekany czosnek, dusić kolejną minutę i dodać przecier pomidorowy.
Całość dokładnie wymieszać i dodać drobno posiekany miąższ bakłażana.
Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać z krakersami.