Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dip z bakłażana z czosnkiem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 50 ml szkl oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 150 ml gęstego greckiego jogurtu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonego kminku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania;
Bakłażana ponakłuwać widelcem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, wówczas przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ.
Wrzucić miąższ z bakłażana  na patelnie z rozgrzaną oliwą i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać soki z cytryny i całość dokładnie zmiksować.
Nie przerywając  mieszania dodawać stopniowo czosnek, jogurt oraz kminek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przed udekorować natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *