Składniki:
- 2 bakłażany
- 50 ml szkl oliwy z oliwek
- sok z ½ cytryny
- 150 ml gęstego greckiego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta mielonego kminku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania;
Bakłażana ponakłuwać widelcem po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 45 minut.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, wówczas przekroić je wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ.
Wrzucić miąższ z bakłażana na patelnie z rozgrzaną oliwą i smażyć około 5 minut.
Po tym czasie dodać soki z cytryny i całość dokładnie zmiksować.
Nie przerywając mieszania dodawać stopniowo czosnek, jogurt oraz kminek.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Przed udekorować natką pietruszki.