Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowina

Zrazy wołowe ze szparagami, śródziemnomorską sałatką i zapiekanym chlebem

Składniki dla 4-6 osób 400 g wołowiny zrazowej 200-300 g szparagów podgotowanych lub marynowanych 750 g pomidorów koktajlowych z gałązką 1000 g zielonej fasolki szparagowej – świeżej lub mrożonej 1 bochenek chleba żytniego lub żytnio-pszennego 4-5 łyżek musztardy ( np. Dijon) 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3-4 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek masła…

Steki wołowe pieczenie z pieprzem

Składniki: 80 dag wołowiny 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżeczki białego pieprzu sól Sposób wykonania: Wołowinę pokroić na plastry. Następnie czosnek posiekać i wymieszać razem z olejem, pieprzem i solą. Powstałą marynatą posmarować wołowinę i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie piec na ruszcie na rumiano.

Grillowana wołowina z oscypkiem

Składniki: 1 kg wołowiny 1 duży oscypek 3 duże cebule 5-6 ząbków czosnku sól, olej Sos: 1 opakowanie jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku 1 starty zielony ogórek sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Połowę cebuli i czosnek drobniutko posiekać. Pozostałą cebulę pokroić w półplasterki. Ser oscypek zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso umyć, osuszyć…

Zupa z wołowymi żeberkami

Składniki: 50 dkg żeberek wołowych ½ cebuli 1 ząbek czosnku odrobina tartego imbiru curry do smaku 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte mięso zalać w rondlu 1,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli aż mięso zmięknie. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony czosnek i cebulę, chwilę…