Składniki: 70 dkg wołowiny (rozbratel lub łopatka) pokrojona w plastry o grubości ok. 2,5 cm ¼ szklanki tartego parmezanu 4 szklanki pokrojonych w plastry mieszanych grzybów 1 cebula pokrojona w piórka 3 pokrojone ząbki czosnku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka ostrego sosu pomidorowego ½ kg makaronu fettuccine ugotowanego al dente sól, pieprz Sposób…
Tag: wołowa
Grzyby
Polędwica zapieczona z grzybami
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg polędwicy wołowej 20 dkg borowików lub podgrzybków ½ szklanki sosu pomidorowego 1 cebula 3 łyżki świeżego smalcu mąka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje.…
Wołowina
Stifado wołowina duszona z cebulkami
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki:
-
- 1 kg wołowiny pieczeniowej pokrojonej w dużą kostkę
- 4 łyżki oliwy
- szczypta rozmarynu
- 2 łyżki piure z pomidorów
- 3 łyżki octu winnego
- 6 łyżek oleju roślinnego
- 70 dkg obranych małych cebulek
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- kawałeczek laski cynamonu
- 1 łyżka cukru
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz