Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: wołowa

Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim

Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 15dkg pieczarek 1 łyżka oleju 1,5 łyżki masła 12 dkg pasztety drobiowego 25 dkg ciasta francuskiego (można też użyć mrożonego) 1 jajko Sposób przyrządzenia: Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Na patelni rozgrzać pół łyzki masła, usmażyć pieczarki, dodać pasztet i używając widelca wymieszać na jednolitą masę, przełożyć na talerz, odstawić.…

Mozaikowa rolada wołowa

 

Składniki:

    • 1 kg mielonej wołowiny
    • 20 dkg szynki
    • 20 dkg sera mozzarella
    • 2 jajka
    • ½ szklanki soku pomidorowego
    • ¾ szklanka pokruszonego miąższu bułki
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • ½ łyżeczki suszonego oregano
    • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
    • masło
    • ¼ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu

Polędwica wołowa po atamańsku

Składniki: 50 dkg polędwicy wołowej 2 cebule 2 marynowane ogórki 2 marynowane papryki 4 łyżki masła zielenina sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor na odrobinie masła, pikantnie przyprawić. Ogórki pokroić w plasterki, paprykę w paski.  Mięso umyć osuszyć, pokroić na 4 kotlety, lekko rozbić dłonią, przyprawić. Na patelni…

Wołowina w winnym sosie

Składniki: 4 kotlety z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sos: 1, 5 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki masła 1 duża cebula obrana i pokrojona w kostkę kość goleniowa wołowa pocięta na kawałki wraz ze szpikiem garść natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzania: W niewielkiej ilości wody gotujemy powoli pociętą kość…

Gulasz wołowy z jabłkami

Składniki: 50 dkg wołowiny pieczeniowej 4 winne jabłka 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki piure pomidorowego 2 łyżki śmietany sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Jabłka obrać ze skóry, pokroić w plastry lub ósemki, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić mięso, podlać wodą i…