Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 15dkg pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 12 dkg pasztety drobiowego
  • 25 dkg ciasta francuskiego (można też użyć mrożonego)
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Na patelni rozgrzać pół łyzki masła, usmażyć pieczarki, dodać pasztet i używając widelca wymieszać na jednolitą masę, przełożyć na talerz, odstawić. Nagrzać piekarnik do 220°C. Oczyszczoną polędwicę przewiązać sznurkiem, by zachowała kształt. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i olej.

Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do pieca na 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić i zdjąć sznurek. Francuskie ciasto rozwałkować w duży prostokąt grubości 0,5 cm. Na środku ułożyć pasztet z grzybami, a na tym polędwicę. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Zawinąć ciasto wzdłuż wołowiny i przewrócić na drugą stronę, aby ”szew” znalazł się pod spodem.


Dwa otwarte końce ciasta zawinąć pod spód. Całość posmarować jajkiem i wstawić na 50-60 minut do piekarnika, w zależności od tego czy wołowina ma być upieczona na różowo, czy ma być bardziej wypieczona. Po pierwszych 25 minutach przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca beef Wellington musi „odpocząć” ok. 10 minut, aby soki, które podeszły w górę pod wpływem wysokiej temperatury, opadły.

Ciasto francuskie

Składniki:

    • 25 dkg masła
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanki wody
    • szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:
    Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.

    Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze „listkowały”. Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 – 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.

1 comment for “Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *