Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 15dkg pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 12 dkg pasztety drobiowego
  • 25 dkg ciasta francuskiego (można też użyć mrożonego)
  • 1 jajko

Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Na patelni rozgrzać pół łyzki masła, usmażyć pieczarki, dodać pasztet i używając widelca wymieszać na jednolitą masę, przełożyć na talerz, odstawić. Nagrzać piekarnik do 220°C. Oczyszczoną polędwicę przewiązać sznurkiem, by zachowała kształt. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i olej.

Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do pieca na 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić i zdjąć sznurek. Francuskie ciasto rozwałkować w duży prostokąt grubości 0,5 cm. Na środku ułożyć pasztet z grzybami, a na tym polędwicę. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Zawinąć ciasto wzdłuż wołowiny i przewrócić na drugą stronę, aby ”szew” znalazł się pod spodem.


Dwa otwarte końce ciasta zawinąć pod spód. Całość posmarować jajkiem i wstawić na 50-60 minut do piekarnika, w zależności od tego czy wołowina ma być upieczona na różowo, czy ma być bardziej wypieczona. Po pierwszych 25 minutach przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca beef Wellington musi „odpocząć” ok. 10 minut, aby soki, które podeszły w górę pod wpływem wysokiej temperatury, opadły.

Ciasto francuskie

Składniki:

    • 25 dkg masła
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanki wody
    • szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:
    Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.

    Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze „listkowały”. Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 – 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.

1 comment for “Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *