Składniki:
- 1 kg polędwicy wołowej
- 15dkg pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki masła
- 12 dkg pasztety drobiowego
- 25 dkg ciasta francuskiego (można też użyć mrożonego)
- 1 jajko
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Na patelni rozgrzać pół łyzki masła, usmażyć pieczarki, dodać pasztet i używając widelca wymieszać na jednolitą masę, przełożyć na talerz, odstawić. Nagrzać piekarnik do
Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do pieca na 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić i zdjąć sznurek. Francuskie ciasto rozwałkować w duży prostokąt grubości
Dwa otwarte końce ciasta zawinąć pod spód. Całość posmarować jajkiem i wstawić na 50-60 minut do piekarnika, w zależności od tego czy wołowina ma być upieczona na różowo, czy ma być bardziej wypieczona. Po pierwszych 25 minutach przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca beef Wellington musi „odpocząć” ok. 10 minut, aby soki, które podeszły w górę pod wpływem wysokiej temperatury, opadły.
Ciasto francuskie
Składniki:
- 25 dkg masła
- 25 dkg mąki
- 1 szklanki wody
- szczypta soli
Sposób przyrządzenia:
Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze „listkowały”. Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 – 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.
1 comment for “Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim”